Robuste kalve – Godt begyndt er halvt fuldendt

Robuste kalve – Godt begyndt er halvt fuldendt - SEGES Projektsitet

Robuste kalve er et vigtigt fundament for at opnå gode produktionsresultater hos både slagtekalve- og mælkeproducenter. Der er behov for at give kalveområdet et koordineret fagligt løft, som sigter mod at skabe kalve, der kan performe under de produktionsbetingelser, der findes i besætningerne. Formålet med projektet er, at fremme opdræt af robuste kalve ved at frembringe viden om og værktøjer til optimal sundhedsmanagement af kalve, så kalvedødelighed og antibiotikaforbrug kan sænkes. Dette gøres ved:

• Systematisk indsamling af viden og data i ”kalveklynger” af malkekvægs- og slagtekalvebesætninger.

• Udvikling af diagnostiske redskaber til overvågning af kalvens sundhedsstatus.

• Afprøvning af alternativer til antibiotikabehandling samt af antibiotika-fri kalveproduktion.

• Udvikling og implementering af effektive styringsværktøjer for kalvenes robusthed for eksempel i DMS.

Projektets resultater bidrager til en effektiv kalveopdræt og bedre økonomi hos mælkeproducenten, hvor fokus på optimal pasning af kalve fører til robuste, sunde og højtydende malkekøer samt sunde slagtekalve med høj tilvækst og på sigt et reduceret antibiotikaforbrug.

I hele 77 pct. af besætningerne i en ny dansk undersøgelse havde kalvene et lavere indhold af immunglobuliner i blodet end anbefalet.
To dyrlægestuderende er ved at kortlægge, hvilke typer bakterier og vira der er årsag til forskellige lungelidelser hos kalve. Resultaterne præsenterer makkerparret i begyndelsen af februar.
Foderadditivet ”BoviMix”, som har probiotisk virkning, er afprøvet i praksis på kvægbesætninger. Produktet indeholder levende gærceller og produkter fra døde mælkesyrebakterier
Mycoplasma bovis er en kvægsygdom, der kan være svær at påvise. Mycoplasma Bovis testen ID screen fra 2018 har vist lovende resultater både i eksperimenter og i praksis på kvægbesætninger.

© 2021 - SEGES Projektsitet